miercuri, 22 august 2012

Ali Dia, cel mai slab jucător ce a evoluat în Premier League! Cum a reuşit să păcălească un manager că are valoare




Ali Dia, cel mai slab jucător ce a evoluat în Premier League! Cum a reuşit să păcălească un manager că are valoare

Ali Dia este un nume care provoacă şi astăzi zâmbete printre microbiştii englezi. La sfatul unui fals impresar, managerul lui Southampton, Graeme Souness (58 de ani), a crezut că a dat lovitura în 1996, când i-a oferit un contract "noii stele a fotbalului african". Născut la Dakar, în 1965, Dia s-a dovedit însă a fi cel mai stângaci şi neîndemânatic fotbalist din istoria Angliei! "Era jenant să-l vezi jucând", a povestit Matt Le Tissier, fostul mijlocaş al "sfinţilor".

După ce a jucat câţiva ani în diviziile inferioare din Franţa şi Germania, senegalezul Ali Dia s-a gândit să-şi încerce norocul şi în fotbalul englez. A picat probele la Port Vale, Gillingham şi Bournemouth, dar asta nu l-a descurajat deloc. În noiembrie 1996, managerul lui Southampton, echipă de primă ligă, a primit un telefon misterios. "Bună ziua, vă sun pentru a vă face o ofertă. Sunt impresarul celui mai promiţător fotbalist african al anului...". Antrenorul scoţian s-a lăsat uşor prins în joc. "Este vorba de vărul lui George Weah, care a jucat deja la PSG şi are 13 selecţii în echipa naţională! Ar putea veni gratis la clubul dumneavoastră, asta dacă nu cumva pe fir va intra între timp Manchester United sau alt club din Premier League".
Lui Souness nu i-a trebuit mult timp pentru a fi convins de chilipirul ieşit în cale. Faptul că Weah, fotbalistul anului 1995, era liberian, iar presupusul său "văr" era senegalez nu i s-a părut deloc dubios.

"Bambi pe gheaţă"

Dia s-a urcat imediat în avion şi a semnat în acea toamnă un contract cu "sfinţii". I s-a oferit numărul 33, iar africanul a primit şansa să joace încă din prima săptămână. Iniţial, el ar fi trebuit să-şi facă debutul la echipa rezervelor, dar terenul inundat a împiedicat disputarea partidei cu Arsenal. Astfel, Souness n-a avut ocazia să-şi vadă la joc noua achiziţie, care, datorită accidentărilor din lot, a prins banca de rezerve la meciul cu Leeds, de pe 23 noiembrie! "S-a antrenat cu noi câteva zile, dar nu părea un jucător grozav. Când am aflat că va fi rezervă cu Leeds ni s-a părut destul de ciudat", povesteşte Matt Le Tissier, mijlocaş cu 540 de prezenţe în tricoul lui Southampton. Norocul lui Dia a fost că, în minutul 32 al partidei, la scorul de 0-0, căpitanul Le Tissier s-a accidentat destul de serios. Atât a aşteptat Souness!

Atacantul african a fost introdus pe teren, dar la doar cinci minute după ce a atins prima minge, achiziţionarea sa era deja pusă sub semnul întrebării. În mai puţin de 25 de minute, Dia a ratat o ocazie clară de gol, iar mingea prezenta destule mistere pentru el. Cu un control dezastruos al balonului şi zero dueluri directe câştigate, Dia l-a înnebunit pe antrenorul său, care l-a scos de pe teren în minutul 85. "Ne uitam la el uluiţi. Alerga de parcă era Bambi pe gheaţă. O privelişte de-a dreptul jenantă. Graeme Souness a fost obligat să-l schimbe după pauză", rememorează acelaşi Le Tissier.

A dispărut din fotbal subit

Leeds a câştigat acel meci cu 2-0, dar Dia şi-a scuzat jocul catastrofal a doua zi, când a venit la antrenamente şi a cerut consultul medicilor din cauza unei accidentări închipuite. Din acea zi însă, nimeni nu l-a mai văzut la club pe fotbalistul Dia, despre care s-au aflat mai multe în săptămânile următoare. Lui Graeme Souness i s-a adus la cunoştinţă că mai mulţi antrenori din Premier League fuseseră sunaţi de agentul lui Dia, care era de fapt un fost coleg de facultate al acestuia! Mai mult, senegalezul n-avea nicio legătură de rudenie cu Weah, care nu ştia de existenţa sa, iar "tânăra speranţă" avea de fapt 32 de ani, cu unul mai mult decât legendarul fotbalist al lui AC Milan! Dia a reapărut după câteva luni la Gateshead, o echipă anonimă din ligile inferioare engleze. A jucat aici doar opt partide, dar nu a convins, deşi a marcat la debut. Aceasta a fost ultima experienţă ca jucător de fotbal a lui Ali Dia, care a absolvit Facultatea de Studii Economice în 2001. Matt Le Tissier a încheiat povestea cu zâmbetul pe buze: "Nici până în ziua de azi nu pot să-mi dau seama cum a putut fi păcălit în aşa hal un manager cu experienţa lui Souness".


--------------------------------------------------------------------------------

53 de minute a durat cariera lui Dia în Premier League

15 senegalezi joacă acum în Premier League. Cel mai bine cotat e Demba Ba (Newcastle): 15 milioane de euro (conform transfermarkt.de)

5 sezoane a evoluat liberianul George Weah la AC Milan (1995-2000), alături de care a câştigat două titluri (1995-1996 şi 1998-1999)

46 de goluri în 114 meciuri a marcat Weah la Milan (doar în Serie A)

1995 este anul când Weah a fost declarat de FIFA cel mai bun jucător din lume


--------------------------------------------------------------------------------

TOP 5 TRANSFERURI DEZASTRUOASE ÎN PREMIER LEAGUE
1. Ali Dia
2. Tomas Brolin (Leeds United) - "călăul" naţionalei României la CM 1994 i-a costat pe englezi 4,5 milioane de lire sterline în 1995. Singurul lucru prin care s-a remarcat însă suedezul a fost problema de greutate pe care o avea.
3. William Prunier (Manchester United) - fostul fundaş al lui Bordeaux a avut o evoluţie catastrofală în meciul cu Tottenham (1-4), jucat de Anul Nou, în 1996. Francezul fost expediat acasă a doua zi.
4. Andrea Silenzi (Nottingham Forest) - chiar dacă a marcat două goluri în scurta sa şedere în Albion, italianul a impresionat doar prin pletele sale. Rudimentar şi lipsit de tehnică, fundaşul adus de la Torino i-a exasperat pe fanii lui Forest cu câteva gafe.
5. Eric Djemba-Djemba (Manchester United) - transferul de la Nantes l-a costat pe Alex Ferguson 2,5 milioane de euro, dar acesta nu a devenit "noul Keane", aşa cum se aştepta scoţianul. Deşi era un fotbalist mediocru, Djemba Djemba avea în garaj 10 maşini 4X4 şi ducea stilul de viaţă al unei vedete pop, neglijenţă ce i-a adus falimentul câţiva ani mai târziu. "Eric e de pe altă planetă. Pur şi simplu, nu are nicio noţiune financiară", a recunoscut impresarul camerunezului, Christophe Mongay.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog