joi, 24 noiembrie 2011

Operatie/Interventie de indepartare a colecistului (a vezicii biliare)

Regim Alimentar:
din experienta proprie:

in primele zile: urda sau branza dulce de vaci dietetcica si un ou fiert moale la mic-dejun
supa cu galusti cu carne din piept de pui / o ciorba cu bors si putina fidea plus carne din peipt de pui
pilaf dietetic
carne de pui (tot piept) cu sos deietetic de rosii
gustare: gris cu lapte;
o cana cu lapte batut / iaurt

Regim Alimentar General:
Alimente potrivite:
Carne de pui sau curan(fara grasime si pielita), sau vita fiarta ca rasol sau fripta ori inabusita sau ca tocatura dietetica aromatizata cu condimente permise. Peste slab proaspat, fiert ca rasol, fript sau copt in pergament. Oua – albus (in preparate) sau ou intreg in preparate dietetice (fiert moale, ochi romanesc, omleta dietetica) dupa toleranta individuala. Paine neagra sau de secara (din propria experienta), fainoase rafinate bine fierte, preparate cu branza de vaci, carne sau lapte. Grasimi deloc-in opinia mea. Legume – cele cu celuloza fina (morcovi, dovlecei, fasole verde tanara, salata verde, rosii, ardei, vinete), preparate fierte ca piureuri, soteuri, sufleuri, budinci sau salate. Fructe – cele bine coapte, cu continut celulozic redus, sub forma de piureuri de fructe coapte, compoturi, sucuri sau in preparate. Deserturi – cu fructe, branza de vaci, albus ou, miere, sucuri de fructe. Condimente – aromate: patrunjel, marar, leustean, cimbru, tarhon, dafin, suc de lamaie. Supe – supa-crema de legume, supe slabe de carne, supe limpezi de legume, borsuri. Sosuri – numai cele pragatite dietetic, adica de ex. niste apa fiarta cu zeama de rosii,condimente doar cele naturale.
Alimentele se pregatesc cat mai simplu si se servesc la o temperatura optima.

Alimente "nu prea potrivite":
Carne rosie de porc sau de oaie, rata, gasca, vanat, mezeluri, afumaturi, peste gras, conserve de carne si de peste. Lactate – branzeturi grase sau fermentate. Oua – fierte tari, omleta nedietetica, oua prajite, galbenus de ou in cantitate mare. Grasimi – prajite de orice fel, exces de grasimi de orice fel, untura, seul, slanina. Paine – painea neagra sau foarte proaspata, excesul de fainoase. Legume – cu celuloza dura (castraveti, ridichi, gulii, varza, leguminoase uscate), legume crude, leguminoase uscate. Fructe – crude cu celuloza dura, fructe oleaginoase. Deserturi – preparate cu multa grasime si mult unt, cele preparate cu nuci, alune, ciocolata, cacao. Condimente – iuti, iritante. Supe/ciorbe grase, borsuri drese cu smantana-bleah....de ex. ciorba e burta; ciorbe de leguminoase. Sosuri – preparate nedietetic cu rantas sau cele preparate cu grasime multa dar asta este doar orientativ...
Sanatate....si mie si voua!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog