vineri, 15 martie 2013

Colesterol LDL sau Lipoproteine cu densitate joasa

Descriere

LDL este lipoproteina care contine cea mai mare cantitate de colesterol (60-70% din colesterolul seric total). LDL rezulta in principal din degradarea VLDL, transportorul major al trigliceridelor. Deoarece LDL are un timp de injumatatire mai mare (3-4 zile) decat precursorul sau VLDL, este mai prevalent in circulatie decat acesta.
Acizii grasi liberi circulanti formeaza in ficat trigliceride care sunt cuplate cu apoproteine si colesterol, urmand a fi exportate in sange ca lipoproteine VLDL.
LDL colesterol este implicat in transportul colesterolului catre tesuturi, in principal in sistemul arterial, ceea ce explica incidenta crescuta a aterosclerozei si a bolii coronariene la pacientii cu niveluri serice crescute ale acestei lipoproteine. Astfel, determinarea LDL este specifica pentru estimarea riscului cardiovascular si stabilirea deciziei terapeutice3. In conditii fiziologice, raportul LDL-colesterol / HDL-colesterol are valoarea de 2.9 la femei si 3.3 la barbati. Riscul dezvoltarii unei boli coronariene creste semnificativ daca valoarea acestui raport depaseste 3.5 la femei si 3.8 la barbati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog